Pedicuresalon Relaxing Feet

Pedicure en massage


Likdoorn

Likdoorn

Een likdoorn ontstaat door druk of wrijving.


Likdoorns kunnen zich voordoen


  • onder de voet, vooral onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes
  • boven op de tenen bij krabbel of klauwtenen
  • aan de teentop bij hamertenen


We onderscheiden de volgende likdoorns


  • Gewone likdoorn
  • Vaatlikdoorn
  • Weke likdoorn
  • Zaadlikdoorn
  • Zenuwvaatlikdoorn


Gewone likdoorn

Een gewone likdoorn is een heuvelachtige verhoorning van de opperhuid met een centrale, naar binnen groeiende puntige kern. De bloedvaatjes onder de likdoorn zijn sterk vergroot, waardoor er bij verwonding een sterkere bloeding zal optreden dan elders.


Vaatlikdoorn

De vaatlikdoorn is een likdoorn waarbij de fijne haarvaten van de lederhuid tot in de verhooning zijn doorgewoekerd. Ze vertonen donkere vlekjes in de likdoorn. Deze likdoorns zijn zeer pijnlijk bij aanraking en komen meestal voor op de teentoppen en de dorsale zijde van de tenen.


Weke likdoorn

De Weke likdoorn / zachte likdoorn komt alleen voor tussen de tenen. De likdoorn wordt vaak omgeven door een verhard gedeelte in de vorm van een ring.

Het is een zeer pijnlijke aandoening door de aanhoudende druk door zowel druk van binnenuit (teenbotjes onderling / spreidvoet) als door druk van buitenaf (te nauw schoeisel).


Zaadlikdoorn

Een zaadlikdoorn is eigenlijk een bijzonder soort likdoorn, omdat deze zonder aanleiding, dus zonder druk of wrijving ontstaat. Ze komen meestal groepsgewijs voor bij mensen met een slechte bloedcirculatie, bij oudere mensen met een zeer droge huid, bij suikerpatiënten en bij reumapatiënten. Zaadlikdoorns zijn niet pijnlijk. Ze zien eruit als een kleine zaadkorreltjes.


Zenuwvaatlikdoorn

De zenuwvaatlikdoorn heeft hetzelfde uiterlijk als de vaatlikdoorn. Het verschil is dat bij deze likdoorn ook zenuwuiteinden in de verhoorning zijn meegegroeid. De zenuwvaatlikdoorn is hypergevoelig en veroorzaakt zelfs ‘s nachts pijn.

Behandeling en voetverzorging van de likdoorn

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen.  Deze kan op den duur wegblijven mits de oorzaak ook wordt opgeheven.