Relax Body & Feet       

Even ontspannen, een moment voor jezelf 

Blaren

Wat zijn blaren?

Blaren zijn oppervlakkige blaasjes en blazen in de huid. Ze zijn gevuld met helder vocht. Meestal zitten ze op plaatsen die aan te veel wrijving hebben blootgestaan. 

Hoe kun je blaren voorkomen:

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming.

  • Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat
  • Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen
  • Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn
  • Houd uw voeten droog. Zo nodig kunt u een voetpoeder gebruiken
  • Draag een goede kwaliteit sokken of kousen (van wol of katoen)


Verzorging

Heb je toch vochtblaren opgelopen, dan doe je er bij voorkeur niets aan indien ze nog gesloten zijn, want doorprikken kan dan alleen maar tot infecties leiden. Doe er alleen een zogenaamde tweedehuidspleister (second skin). 

Indien de blaar hinder geeft tijdens het sporten, kun je hem kapot prikken. Eerst met alcohol ontsmetten, vervolgens drogen en daarna met een steriele naald (ook met alcohol schoongemaakt) op verschillende plaatsen doorprikken. De naald moet daarbij evenwijdig aan de huid worden gehouden. Druk gelijktijdig met een steriel kompres het vocht eruit en ontsmet de blaar opnieuw. Leg vervolgens een steriel verband aan of plak op de blaar een tweedehuidspleister. 

Grote bloedblaren moet je door de huisarts laten verzorgen. Open blaren dienen grondig ontsmet te worden, ook het huidgedeelte eromheen, waarna de blaar afgedekt moet worden met steriel verband.