Relax Body & Feet       

Even ontspannen, een moment voor jezelf 

Schimmelnagel

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Schimmels zijn de aanstichters van de zogenaamde "kalknagels". Gelukkig zijn schimmelnagels te behandelen, echter het duurt vaak een lange tijd en vergt discipline en uithoudingsvermogen om de schimmels te bestrijden. Er bestaan vele duizenden schimmels, met een schimmelkweek is het mogelijk de schimmelsoort vast te stellen en zo een juiste behandeling in te zetten. 

Vaak besteed je pas aandacht aan je voeten als je er last van hebt. Bijvoorbeeld als het een beetje jeukt of pijn doet tussen je tenen. Vaak blijken er dan schilfers en blaasjes tussen de tenen te zitten, waarschijnlijk heb je dan een voetschimmel opgelopen.  

Hoe herken je een schimmelnagel

Bij schimmelnagels  vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt, nagel wordt brokkelig en kan loslaten. 

Hoe kom ik er aan

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmels veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen, denk aan kleedkamers van winkels, behandelkamer bij dokters etc. Voetschimmels houden van een vochtige en warme omgeving. 
Nagels die beschadigd raken bijvoorbeeld door sporten of dragen van knellende schoenen raken gemakkelijk geïnfecteerd. 

Is een schimmelnagel (voetschimmel) besmettelijk?

Schimmels die een schimmelnagel veroorzaken zijn besmettelijk. Of het daadwerkelijk een infectie veroorzaakt is afhankelijk van o.a. je afweer. Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmelinfecties bijvoorbeeld: ouderen, mensen met minder weerstand (bijvoorbeeld bij een chemokuur), diabetes mellitus. 


Hoe voorkom ik een schimmelinfectie

  • Na het douchen of baden de voeten goed drogen
  • In openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen (draag dan slippers)
  • Katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie)
  • Draag schoenen van een "ventilerend" materiaal (leer, linnen of open schoenen)


Behandelingen

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk met bijvoorbeeld een crème, poeders (behandeling voor de  schoenen), druppels, medicatie (nadeel van medicatie is dat er meerdere bijwerkingen kunnen ontstaan). U kunt de mogelijkheden samen met uw pedicure of huisarts/specialist bespreken.

De Pedicure

Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een "must" wanneer u wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook de nagels aangetast raken. De pedicure inspecteert uw voeten en geeft adviezen om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfecties.