Relax Body & Feet       

Even ontspannen, een moment voor jezelf 

Platvoet

De platvoet kan aangeboren, maar ook op latere leeftijd, bijvoorbeeld door een trauma ontstaan zijn. In veel gevallen speelt een lichaamshouding, en daardoor ook de stand van een been en enkel een belangrijke rol. 

Platvoeten zijn een veelvoorkomende afwijking die veel pijn, zwelling en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit ook resulteren in klachten van de knieën, heupen en rug.

Bij platvoeten is die voetboog zodanig verzakt dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, dat de voetboog groter is dan 1.3 cm, dan spreken we van een holvoet. 

Bij de geboorte heeft iedereen platvoeten, maar bij een juiste ontwikkeling zijn de voetbogen meestal rond het 12e of 13e jaar volledig ontwikkeld. Een goede training van de voetspieren komt de ontwikkeling van de voetboog ten goede. Met name blootvoets lopen op ondergronden zoals het strand is voor bijna alle kinderen zeer goed. Als de voet volgroeid is is er echter met training weinig meer te doen aan de ontwikkeling van de voetboog. 

Platvoeten hoeven niet per se een belemmering te zijn bij lopen of sporten. Veel hardlopers, inclusief Olympisch recordhouders, hebben platvoeten. Goed schoeisel kan helpen en ook verkiezen sommige sporters blootvoets te rennen. Platvoeten kunnen echter wel een risico voor blessures vormen en het is dus verstandig er wel aandacht aan te besteden.