Veel gestelde vragen / Tips
Veel gestelde vragen bij massage
Hoe werkt een massage? Wanneer u voor de eerste keer komt, begin ik met een intake. Hierin vraag ik naar de persoonsgegevens, vraag ik naar uw wensen en verwachtingen van de massage. Uw fysieke conditie en medische achtergrond. Dit om in te schatten dat er geen redenen zijn dat er niet gemasseerd mag worden. Zo krijgt u een massage afgestemd op uw wensen en verwachtingen. Het belangrijkst van een massage is dat u optimaal geniet. Laat daarom weten als er tijdens de massage iets niet in orde is. Dit kan zijn: pijnlijke plekken in het lichaam of de temperatuur van de behandelruimte. Of dat u een bepaald gedeelte van het lichaam niet gemasseerd wilt hebben. Vraag bijvoorbeeld rustig om een extra handdoek tegen afkoeling, geef aan wanneer u meer of minder stevig gemasseerd wilt worden. Want wanneer u zich op u gemak voelt en kunt ontspannen, heeft de massage het meeste effect. Ik kan hier dan direct op bijsturen. Het is zonde van uw behandeling als u dit pas achteraf of helemaal niet doet. Dan kan ik er niets meer aan veranderen.
Hoe bereid ik me voor op een massage? Ga er van genieten, maak uw hoofd leeg, kies even helemaal voor uzelf. Zet uw telefoon uit. Het is verstandig om vooraf niet te veel te eten. Plan ruim de tijd in voor uzelf voor en na de afspraak, zodat u niet gehaast de massage ingaat.
Wanneer mag ik geen massage? Soms zijn er redenen dat er niet gemasseerd mag worden, we spreken dan van contra-indicaties. Dit kan gelden voor het gehele lichaam, maar soms ook alleen lokaal, bijvoorbeeld alleen de benen. Bij bijvoorbeeld griep en koorts wordt een massage afgeraden. Het lichaam is dan al hard bezig om afvalstoffen af te scheiden en een massage versnelt het proces. De lichaamstemperatuur verhoogt altijd tijdens een massage en bij koorts is dat niet wenselijk. Zie verder voor contra-indicaties het tabblad Behandelingen → massage → contra-indicaties bij diverse massages
Wat zijn de voordelen van massage? Uit onderzoek blijkt dat massage lichamelijk en mentaal veel positieve effecten heeft. Regelmatig laten masseren gaat tal van klachten zoals stress, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijnen, krampen, stijfheid in de spieren en gewrichten tegen.
Wanneer ben ik van mijn klachten af? Dit is lastig aan te geven. De klachten zijn vaak dagen, weken, maanden soms jaren aanwezig. Dit kan niet met één massage opgelost worden. Hoe regelmatiger u gemasseerd wordt, hoe beter en sneller uw lichaam erop zal reageren. De frequentie van behandeling is afhankelijk van de aard van de klacht, de ernst en of er gelijktijdig nog andere behandelingen worden ondergaan. Het is echter mogelijk om na de eerste massage een indicatie te geven voor een vervolgtraject.
Hoe lang heb ik profijt van de massage? Dat verschilt per persoon en hangt af van uw leefwijze en of u gewend bent aan massage. Direct na de massage ervaart u in elk geval een weldadig effect. Bij de één is dat een paar uur, bij de ander een paar dagen. De effecten kunnen zijn: meer energie, beter slapen, minder gespannen, minder stress.
Wat gebeurd er met mijn lichaam? Massage stimuleert de productie van Endorfine, Serotonine en Histamine. Endorfine is de lichaamseigen pijnstiller. Serotonine is als geluk hormoon betrokken bij stemming, emotie, slaap en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Histamine stimuleert de doorbloeding van het lichaam, werkt ontstekingsremmend en pijndempend.
Kruidenstempels, waar zijn ze goed voor? Ze geven je energie en een fit gevoel. Een massage met kruidenstempels bestrijdt vermoeidheid, slapeloosheid en stress, zorgt voor een goede doorbloeding. De stempels brengen een verlichting bij spierpijn. De kruiden hebben een reinigend effect op de organen.
Welke massage moet ik kiezen? Bedenk van tevoren wat uw doel is van de massage, welke klachten/problemen u heeft. Op mijn website onder het tabblad behandelingen → massage kunt u het aanbod vinden, daar wordt elke massage kort omschreven om u een indruk te geven. Over het algemeen zijn alle massages gericht op ontspanning. Een uitzondering is de Atlas / lumbaalmassage, deze is klachtgericht. Komt u er na het lezen van de omschrijving niet uit, neem dan contact met mij op.
Waarom water drinken na de massage? Massage zorgt ervoor dat afvalstoffen in het weefsel sneller afgevoerd worden. Ook wordt de bloedsomloop gestimuleerd en zorgt ervoor dat water sneller uit het lichaam wordt afgevoerd. Hierdoor kunnen er uitdrogingsverschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid optreden. Drink daarom altijd voldoende. Dit zorgt er tevens voor dat positieve effecten ook langer aanhouden.
Wat te doen na de massage? Tijdens of na de massage kunt u emotioneler zijn. Laat dit gebeuren en schaamt u zich er niet voor. Na de massage zijn de meeste mensen ontspannen en een beetje suffig. Wees daarom extra voorzichtig in het verkeer als u naar huis gaat. Spieren kunnen gevoelig zijn na de massage. Afhankelijk van de soort massage en de intensiteit kan dit een aantal dagen duren. Drink voldoende water of thee.
Kleding aan/uit tijdens massage? Het is belangrijk dat u zich comfortabel en ontspannen voelt. De beslissing ligt bij u. Ik masseer bij de meeste massages met olie op de huid, daarom is het handig om zoveel mogelijk uit te trekken. De lichaamsdelen die ik op dat moment niet masseer, dek ik af met een handdoek / deken. Het is wel belangrijk dat je de sieraden af doet en piercings verwijderd om te voorkomen dat deze tijdens de massage de huid beschadigen.
Moet ik zelf iets meenemen? Nee. Schone handdoeken zijn aanwezig. Als u het prettig vindt om een eigen handdoek mee te nemen, kunt u dat uiteraard doen.
Is er een douche aanwezig? Nee, er is geen douche aanwezig. Ik raad u aan om kledingstukken aan te trekken die gemakkelijk zitten en waar een beetje olie op mag komen. Ook al neem ik grondig met de handdoek af, is het onvermijdelijk dat er wat olie op de huid achterblijft.
Verwijzing van de huisarts nodig? Nee, u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig. Heeft u na het lezen van de contra-indicaties toch twijfels, raadpleeg dan uw huisarts/specialist of neem contact met mij op.
Doorverwijzing specialist? Als er gedurende de massage blijkt dat specialistische verzorging/behandeling van de klacht wenselijk is, zal ik altijd een therapeutische behandeling aanraden. Dit is echter een vrijblijvend advies en geen medisch voorschrift.
Zorgverzekeraar? De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Wat is een spierknoop? Op de betreffende plek is de spier samengetrokken en daardoor ingekort en verdikt. Hierdoor rekt de spier op een andere plek op. Dit voelt aan als een kabel of streng. Het omliggende bindweefsel gaat compenseren. Er komt spanning op de spier en het gebied eromheen. Dit is pijnlijk en beïnvloedt het zenuwstelsel. De doorbloeding stagneert op deze plekken.
Wat is een triggerpoint? Dit zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, verlies van kracht en pijnklachten veroorzaken. Er ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint is een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.
Massage aan huis? Relax Body & Feet geeft geen massages aan huis.
Kunt u terecht voor erotische massages? NEE, in geen enkel geval worden er erotische massages gegeven. Ik voer een zero tolerance policy ten aanzien van klanten die ongepast of ongewenst gedrag vertonen.
Veel gestelde vragen bij pedicure
Waarom naar de pedicure? De redenen om naar een pedicure te gaan zijn uiteenlopend. Blessures of een zwangerschap kunnen het u moeilijk maken uw eigen voeten goed te verzorgen. Eeltgroei, likdoorns of ingroeiende nagels zijn lastig of pijnlijk. Ook zonder medische noodzaak is een pedicurebehandeling een ontspannende manier om uw voeten op een professionele en hygiënische manier te laten verzorgen.
Is een wrat besmettelijk? Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.
Wat kan ik doen tegen wintertenen? Wintertenen ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn. Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken, grote temperatuursverschillen voorkomen, wolle of katoenen sokken dragen, een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert. Niet alleen de voeten en enkels warm aankleden, maar ook de benen (thermobroek/legging).
Wat te doen bij een zweer? Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. U kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. De huisarts kan medicatie voorschrijven om van de zweer af te komen.
Hoe moet ik teennagels knippen? U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.
Hoe kan ik een puimsteen gebruiken? U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke eeltlaag op de huid gelijkmatig verwijderd.
Schoenen kopen, waar moet ik op letten? U kunt het best in de middag uw schoenen kopen, uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Pas altijd beide schoenen, uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.
Zijn hoge hakken slecht? Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug. Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in de kuit), waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij het sporten of zelfs bij gewoon lopen. Het is daarom aan te raden om de hoge hakken af te wisselen met het dragen van platte schoenen .
Hoe vaak sportschoenen vervangen? Algemene regel geldt dat u gemiddeld 1 maal per jaar uw schoenen moet vervangen wil u nog goede steun aan de schoenen hebben.
Is er een oplossing voor lelijke nagels? Heeft u last van schimmelnagels, gescheurde nagels of ontbrekende nagelhoeken, dan kan ik deze repareren met gel. Ik kan uw voeten weer een verzorgende uitstraling geven. Wie weet draagt u daarmee weer met plezier uw slippers of open schoenen.
Vanaf welke leeftijd naar de pedicure? In de regel maken vooral volwassenen gebruik van een pedicure. Maar ook tieners kunnen door omstandigheden als last hebben van bijvoorbeeld eetlgroei, likdoorns of ingroeiende nagels.
Is een behandeling pijnlijk? In principe doet de behandeling geen pijn. Ik werk heel zorgvuldig en alles gaat altijd in overleg.
Voetproblemen? Op mijn website kunt u bij klachten/problemen mogelijk vinden wat u zoekt. Daar staan de meest voorkomende voetproblemen vermeld.
Tips bij Pedicure en Massage
Voeten wassen Was je voeten dagelijks, het liefst zonder zeep.
Afdrogen voeten Droog je voeten goed af en vergeet daarbij de huid tussen je tenen niet.
Voetcrème Smeer je voeten in met een voetcrème, zodat de huid soepel en in goede conditie blijft.
Voorkomen van ingroeiende teennagel Het ingroeien van teennagels voorkom je door je teennagels recht en niet te kort af te knippen.
Je voeten soepel houden Doe dan dagelijks voetoefeningen. Sta bijvoorbeeld afwisselend op je tenen, hielen en op de binnen- en buitenkant van je voeten. Of laat je voet op een klein balletje rusten en maak ronddraaiende bewegingen. Of probeer eens een potlood op te tillen met je tenen.
Schoenen kopen Let bij het kopen van schoenen op dat je tenen voldoende. ruimte hebben.
Kousen / sokken Draag geen knellende kousen of sokken, bij voorkeur zonder naden.
Materiaal kousen / sokken Als je sokken draagt, kies dan voor natuurlijk, absorberend materiaal als katoen of wol.
Schone Kousen / sokken Trek elke dag een paar schone sokken aan om schimmelinfecties te voorkomen.
Verwennen Verwen je voeten met bijvoorbeeld een bezoek aan de pedicure.
Voorbereiding Massage Neem een warm bad of douche voor de massage. Hygiëne is erg belangrijk.
Eten voor de massage Eet niets meer gedurende minimaal 2 uur voor je massage, of laat je laatste maaltijd slechts een lichte maaltijd zijn. Gemasseerd worden met een volle maag is onaangenaam.
Water drinken na de massage Drink voldoende water na de massage. Er komen afvalstoffen vrij tijdens de massage en moeten worden afgevoerd.
Medische aandoeningen Vraag je jezelf af of een massage iets voor je is, omdat je een medische aandoening hebt, overleg dit dan eerst met je behandelend arts. Hij/zij zal je goed kunnen adviseren of een massage geschikt voor je is.
Haastige spoed is zelden goed Plan je massage op een rustig moment. Wanneer je gejaagd binnenkomt, zal het langer duren voordat je eindelijk tot rust komt. Heb je na afloop weer belangrijke afspraken? Dan zal het effect van de massage meteen weer teniet gedaan worden.
Vertel wat je wensen zijn Een goede communicatie met je masseur staat aan de basis van een geslaagde massage. Laat het weten als je ergens pijn hebt of dat je wilt dat de masseur zich op één of meer zones richt. Maar vooral ook wat jouw doel is van de massage. Zodat de massage zo goed mogelijk op jouw behoefte kan worden afgestemd.
Maak je je niet druk om je lichaam Getob over of je je benen wel goed hebt onthaard, of je billen te dik zijn of dat je buikje te rond is. Laat deze gedachten varen. De masseur is hier helemaal niet mee bezig. Waar het hier om gaat is dat jij je lekker in de watten laat leggen en heerlijk ontspant. Vindt je het niet prettig om helemaal uit de kleren te gaan, geen probleem. Als je liever je ondergoed aanhoudt, dan is dat gewoon mogelijk.
Geef je over aan de masseur Mensen die nog weinig ervaring hebben om een massage te ondergaan, hebben vaak de neiging om mee te willen werken. Bijvoorbeeld door het op tillen van een been of arm. Laat dat gewoon aan de masseur over. Het enige wat jij hoeft te doen is "ontspannen". Focus op je ademhaling. Adem rustig in en uit en laat je gedachten varen. Focus je op de handen van de masseur en kom zo "uit je hoofd en in je lijf".
Zijn slippers slecht voor je voeten?
Gezonde voeten zijn gebaat bij goede schoenen. Het moeten het liefst stevige schoenen zijn met een goed voetbed en veel steun aan de voet en enkel. Een slipper is meestal alleen een zool, met een beperkte verbinding met de voet.
Klachten die kunnen ontstaan: Kuitproblemen, voorvoetproblemen, pijn aan de achillespees of hiel, hielspoor, klauw en/of hamertenen. Als je platvoeten hebt moet je oppassen met slippers.
Klauwen om je slipper vast te houden: Het grootste nadeel van slippers is het gebrek aan hielaansluiting. Je voet moet hierdoor enorm zijn best doen om de slipper aan de voeten te houden. Je gaat dan klauwen met je tenen en continu allerlei voetspieren aanspannen.
Birkenstock en Crocs: Het is niet verstandig om de hele zomer op Birkenstocks te lopen, Deze zijn welliswaar stevig, maar het brede voetbed is voor lang niet iedereen geschikt. En ondanks dat ze comfortabel aanvoelen zijn Crocs niet goed voor je voeten. Deze geven totaal geen steun.
Draag slippers waarvoor ze zijn bedoeld. Voor het strand, op de camping en bij het zwembad. Ga geen strandwandeling maken of een uur met de hond wandelen.
Slechte eigenschappen van slippers: Slechte afwikkeling, Geen steun aan voet en enkel, Geen of weinig demping. Indien er wel demping is, dan is dit vaak alleen maar door zacht slap rubber wat geen enkele steun biedt. Afwijkend loopgedrag om te voorkomen dat de slipper uitgaat tijdens het lopen (kromme tenen, korte passen)
Toch slippers dragen? Kies dan bij voorkeur voor een paar met een goed sluitend bandje over de wreef, een voetbed, dikke zool, een stugge zool, de juiste pasvorm voor jouw voeten, Loop er in de winkel lang genoeg op om te zien of je tenen bijvoorbeeld niet over de rand schuiven.
Adviezen: Draag slippers met mate, draag ze niet de hele dag, loop er geen lange afstanden mee, kies voor goede slippers die de voet wel steun geven.
Goede slippers zijn er ook. Zorg voor een stevige zool met goede demping, voetbed moet goed passen en de hak moet een beetje in een kuipje vallen om de druk goed te verdelen, zorg voor een goede verbinding met de voet, neem i.p.v. teenslippers een sandaal met meer riempjes.
Therapeutische zolen: Deze draag je het liefst in al je schoenen. Als je echt slippers wil dragen moet je wel zorgen dat je het zooltje daar in kunt gebruiken, al moet je hiervoor dan waarschijnlijk naar een orthopedisch schoenmaker.
Voetproblemen door hoge hakken
Hakken maken je wat langer en veranderen je lichaamshouding. Lijken je voeten kleiner, de benen langer. Ook het loopje van een vrouw op hakken wordt als eleganter gezien dan dat van een dame op platte schoenen. Maar veel voetproblemen zijn gerelateerd aan schoenen.
Klachten bij het dragen van hakken: Blaren, eeltknobbels, hamertenen, voorvoetproblemen, ingegroeide teennagels, slijtage en scheefstand van de grote teen.
Problemen andere lichaamsdelen: Knieën, en dan vooral je knieschijven. Door de druk op het middelste gedeelte van je knieën bij het dragen van hakken, kun je last krijgen van artrose in de knie, met als gevolg pijn en stijfheid van de knie. Je onderrug verandert door veelvuldig hakken dragen. Dit kan leiden tot pijnklachten. Je kuitspieren verkorten door de stand van je voeten in schoenen met hoge hakken, verandert de structuur van de spieren en pezen in je kuiten die hierdoor beschadigd kunnen raken.
Luister naar je lichaam. Niet iedereen die op hoge hakken loopt hoeft last te krijgen, maar op het moment dat je klachten ontwikkelt is het vooral belangrijk dat je luistert naar je lichaam.
Teenafwijking door puntschoenen. Als je dag in dag uit puntschoenen draagt, ook als dat puntschoenen met platte hakken zijn, kun je likdoorns, pijnklachten en misvormde voorvoeten en teenafwijkingen krijgen zoals klauwtenen en hamertenen,
TIPS !!! Koop altijd de juiste schoenmaat. Neem bij voorkeur geen stilettohakken. Geen plateuazolen, hier kun je de voeten niet goed in afwikkelen. Pas je schoenen aan aan je activiteit. Rek regelmatig je kuitspieren met behulp van eenvoudige oefeningen. Wissel regelmatig je schoenen af. Loop je vaak op hakken, loop dan binnenshuis op blote voeten zodat je voeten kunnen herstellen.